Chia semínka: Jak je správně používat, aby nám neškodila?

4. prosince 2017 • 06:00

Chia semínka jsou superpotravina, která už nějakou dobu hýbe světem zdravého stravování. Jsou velmi oblíbená pro svou jednoduchou přípravu, širokou škálu využití a velké množství zdraví prospěšných látek. Jak je ale používat, aby měla ty správné pozitivní účinky? Poradíme vám!

Co jsou chia semínka

Chia semínka (vyslovujte čia) jsou drobná semena rostliny zvané šalvěj hispánská, která roste více než 4 000 let ve střední a jižní Americe, zejména v Mexiku. Tam ji jako jednu z hlavních potravin používali Mayové, Inkové a Aztékové. Semínka jim pomáhala překonávat drsné podmínky při cestách nebo válečných výpravách. Je to planá rostlina, která je náročná na podmínky, a proto ji nelze vypěstovat nikde jinde. Měří cca 1 metr a na konci stonku má bílé nebo fialové květy.

Šalvěj hispánská má na konci stonku bílé nebo fialové květy Šalvěj hispánská má na konci stonku bílé nebo fialové květy • Autor: istock

Proč jsou chia semínka tak prospěšná?

Na to, jak jsou chia semínka malá, mají ohromné pozitivní účinky. Jsou velmi vydatným zdrojem mnoha proteinů, sacharidů, omega-3 nenasycených mastných kyselin a celého spektra pro naše tělo potřebných prvků, jako jsou vláknina, vápník a antioxidanty. Semínka mají ohromné hydrofilní vlastnosti. Dokáží vstřebat 10x tolik tekutiny, než co sama váží. Díky tomu několikanásobně zvětší svůj objem a při konzumaci slouží jako skvělý zdroj vody, což ocení především sportovci či kdokoli s větší fyzickou zátěží. Tento lehce stravitelný gel také významně snižuje hladinu krevního cukru. Právě proto jsou oblíbená i u diabetiků. Mají pozitivní vliv i na hubnutí, jelikož množství vlákniny snižuje pocit hladu.

 

Chia semínka jsou velmi bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin Chia semínka jsou velmi bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin • Autor: istock

Jak je správně používat

Chia semínka jsou superpotravinou, která nám pomůže s dlouhou fyzickou zátěží a drží tělo v chodu, když je potřeba. Jejich povzbuzující efekt je podobný energetickému nápoji a s tím je potřeba při konzumaci počítat, především lidé trpící nespavostí by měli semínka konzumovat velmi obezřetně. To platí i pro osoby s nízkým tlakem, jelikož semínka tlak ještě více snižují. Semínka proto jezte ve správnou denní dobu a ve správných dávkách, aby vám spíše neuškodila. Vzhledem k povzbuzujícím účinkům je nejvhodnější chia semínka konzumovat ráno a denní doporučená dávka je maximálně 2–3 čajově lžičky.

 

Doporučená denní dávka jsou dvě lžičky Doporučená denní dávka jsou dvě lžičky • Autor: istock

Použití chia semínek v kuchyni

Díky tomu, že chia semínka ve vodě nabobtnají a vytvoří kolem sebe lepivý gel, mají úžasné zahušťovací a spojovací vlastnosti. Pomocí semínek můžeme zahušťovat různé omáčky, guláše a polévky (používá se cca 2–4 lžíce na jeden litr omáčky nebo polévky), používají se také do těsta jako pojivo místo vajec. Co můžeme očekávat od chuti a konzistence? Chia semínka jsou vzhledově podobná našemu máku, jsou ale spíše tvrdší a křupavější. Protože nemají skoro žádnou vlastní chuť, dají se přidat v podstatě do čehokoli. Mezi nejoblíbenější recepty patří různé ovocné chia pudingy, dezerty nebo kaše, můžete jimi posypat i saláty nebo míchaná vejce.

Semínky si lze posypat i zeleninový salát Semínky si lze posypat i zeleninový salát • Autor: istock

Autor: Tereza Langmajerová