5 tipů, jak správně naporcovat celé kuře

8. června 2017 • 14:00

Vyhazování potravin je stejně zbytečné jako plýtvání penězi. Naučte se s námi zpracovávat celé kuře tak, jako to uměly naše babičky. Pokud ho totiž koupíte celé, a ne naporcované, kilogram masa vyjde až na polovinu ceny.

1. Základem je ostrý nůž! 

Na zpracování ostrého kuřete použijte ostrý nůž nebo speciální nůžky na maso. Nožem podél svalu oddělte stehna. Čepelí najděte kyčelní kloub a zatlačte mezi kosti. Stehna pak už odříznete bez použití síly.

Ostrým nožem podél svalu oddělte stehna. Ostrým nožem podél svalu oddělte stehna. • Autor: F.O.O.D.

2. Jak na porcování křídel?

Podobně oddělte křídla. Pokud je chcete péct, je dobré odkrojit jim špičky, které se snadno připálí. Křídla můžete upéct samostatně nebo je přidat do polévky či vykostit a nadívat.

Křídla oddělte podobně jako stehna. Křídla oddělte podobně jako stehna. • Autor: F.O.O.D.

3. Kůže: Nechat nebo sundat? 

Trup uprostřed nařízněte, abyste prsní svaly oddělili od sebe. Kůži nesundavejte, třeba přírodní plátek je mnohem chutnější s ní.

Aby se prsní svaly oddělily od sebe, je potřeba je naříznout. Aby se prsní svaly oddělily od sebe, je potřeba je naříznout. • Autor: F.O.O.D.

4. Co s hrudní kostí? 

Pokud maso z prsou bude potřeba krájet, oddělte zespodu i hrudní kost. Na pečení je ale lepší ji nechat, maso bude šťavnatější.

Aby se prsní svaly oddělily od sebe, je potřeba je naříznout. Aby se prsní svaly oddělily od sebe, je potřeba je naříznout. • Autor: F.O.O.D.

5. Zbytky použijte na přípravu polévky

Z odřezků a skeletu připravíte skvělou polévku. Všechny kousky masa a kostí dejte do velkého hrnce, přidejte kořenovou zeleninu a divoké koření. Zalijte vodou a jakmile se voda začne vařit, stáhněte na nejnižší plamen. Po 2 hodinách přeceďte a vývar použijte do polévky. 

Podívejte se, jak připravit silný kuřecí vývar krok za krokem:

Video se připravuje ...

Kuřecí vývar je skvělý základ každé polévky. Kuřecí vývar je skvělý základ každé polévky. • Autor: iStock

Autor: F.O.O.D.