3 druhy čočky: Jakou vybrat a co z ní uvařit

5. května 2017 • 11:03

Zdravá luštěnina, která by na vašem talíři rozhodně neměla chybět. Čočka je zdravá, plná bílkovin a připravit z ní můžete více než jen přílohu nebo obyčejný salát. Podívejte se, jak čočku připravit a k jakému pokrmu se hodí více zelená, černá či červená. 

Existují desítky druhů čočky, a přesto se v kuchyni držíme nejčastěji klasické zelené. Není se čemu divit, je hodně sytá a nakyselo chutná nejlépe!  

Jak připravit čočku?

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv druh čočky, vždy je potřeba ji předem namočit nebo propláchnout studenou vodou. Myslete na to, že čočka dokáže až ztrojnásobit svůj objem, proto ji nechte odstát ve velké míse s dostatečným množstvím vody. 

Zelená čočka

Zelená čočka se vaří ze všech druhů vůbec nejdéle (45 minut), a proto ji není možné tak rychle rozvařit. Perfektně se hodí k uzenému masu, párkům nebo vařeným vejcím, ideálně v úpravě takzvaně nakyselo. Přidat ji můžete i do polévky a protože má vysoký obsah bílkovin, doporučujeme její konzumaci minimálně jednou týdně.

Červená čočka

Příprava červené čočky je ze všech nejsnadnější. Nemusíte ji předem namáčet (stačí propláchnout studenou vodou) a vaří se nejkratší dobu – 10 minut. Při skousnutí by měla mezi zuby lehce lupnout. Je bohatým zdrojem železa a do svého jídelníčku by ji měli zařadit všichni, kdo se snaží zhubnout – zasytí a zároveň podporuje trávení. Vyzkoušejte ji v polévce s kokosovým mlékem nebo jako základ jarního salátu.

Černá čočka

Černá čočka, též známá jako belunga, má vysokou nutriční hodnotu. Má nejvyšší obsah bílkovin a během týdne spolehlivě nahradí maso. Chuťově je nejvýraznější a doporučuje se kombinovat s čerstvými bylinkami, rybím masem a kořenovou zeleninou. Dohromady vznikají fantastické pokrmy!